- De Belastingdienst gaat weer een stap verder bij het vooraf invullen van belastingaanslagen.
- Bij de voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting van 2022, die de komende weken wordt uitgestuurd, zijn veel aftrekposten al ingevuld.
- Belastingplichtigen moeten wel blijven checken of de door de fiscus aangegeven bedragen kloppen.
- Lees ook: Fiscale eindejaarstips voor ondernemers 2021: bespaar geld door nu nog te investeren – en neem de inflatie mee in je tarief
Veel Nederlanders krijgen de komende weken een voorlopige aanslag voor volgend jaar. Nieuw daarbij is dat de Belastingdienst de aftrekposten automatisch verdeelt tussen fiscale partners zodat ze volgens de fiscus zo min mogelijk belasting hoeven te betalen of zoveel mogelijk terugkrijgen.
Mensen kunnen er volgens de Belastingdienst altijd nog voor kiezen de bedragen alsnog anders te verdelen.
Dat kan bijvoorbeeld schelen wanneer samen aangifte wordt gedaan als fiscale partners. Mensen kunnen er volgens de Belastingdienst altijd nog voor kiezen de bedragen alsnog anders te verdelen.
Het gaat bijvoorbeeld om aftrekposten van de eigen woning of uitgaven voor specifieke zorgkosten. Het kan belastingvoordeel opleveren wanneer degene met het hoogste inkomen van de fiscale partners kosten zoals hypotheekrente kan aftrekken. Bijtellingen moeten juist bij het laagste inkomen worden opgeteld.
In de komende periode worden ongeveer 4 miljoen voorlopige aanslagen inkomstenbelasting verstuurd. De fiscus raadt ontvangers aan om die goed te controleren en waar nodig te wijzigen. Dat kan voorkomen dat iemand moet terugbetalen of bijbetalen.
Sommige mensen ontvangen automatisch een voorlopige aanslag omdat de inschatting is dat ze anders relatief veel moeten bijbetalen bij de definitieve aanslag. Zij kunnen elke maand een deel afdragen, om te voorkomen dat ze in een keer een grote rekening krijgen.